Koorinfo

Dirigent Filip Martens

Deze muzikale duizendpoot volgde aanvankelijk de kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut te Leuven. Nadien werd hij er ‘Laureaat Piano’ met grote onderscheiding en behaalde tevens de eerste prijzen harmonie en kamermuziek. Hierna studeerde hij aan het beroemde Tsjaikovski-conservatorium te Moskou.

In mei 1988 was hij solist op het festival van Turijn. Eveneens concerteerde hij in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de toenmalige U.S.S.R. Hij werd in 1990 laureaat van de Tenuto-wedstrijd en won in 1992 de wedstrijd voor uitvoerende musici ‘De Link’ in Nederland.

Filip Martens gradueerde aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Levente Kende, in 1992. Inmiddels behaalde hij ook de Hogere Diploma’s voor piano en voor kamermuziek, en de eerste prijzen voor contrapunt en fuga.

In 1994 behaalde hij de titel ‘Lemmens-Tinel’ met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Hij volgde vervolmakingscursussen bij Rudolf Kehrer en bij Murray Perahia. Hij maakte opnames voor radio en televisie (o.a. met hedendaagse Belgische werken van P. Swerts, K. Dejonghe en P. Swinnen) en soleerde met het BRT- en het RTBF-orkest, het Nationaal Orkest, het Euregio-orkest, ‘Chapelle de Lorraine’, de Vlaamse Academie en het Symfonisch Orkest van het Lemmensinstituut in concerti van Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Tsjaikovski en Prokoviev en Rachmaninov.

Bij het label ‘Phaedra’ realiseerde hij samen met altist Diederik Suys een cd met Vlaamse 20ste-eeuwse kamermuziek, een project dat door sabam bekroond werd met de Pelemansprijs. Hun recente nieuwe CD bevat sonates van Shostakovitsch, Berinski (creatie) en Khatchaturian. Samen met Kristof Martens (fluit) en Karolien De Meyer (sopraan) vormt hij het ‘Trio Rossignol’.

Ook als koor- en orkestleider is Filip zeer actief. Hij stichtte het ensemble ‘Nuova Sinfonia Gandavense’. Van 1999 tot 2003 was hij chef-dirigent van het ‘Brussels International Youth Orchestra’. Tevens is hij dirigent van het koor ‘Canta Ludens’ te Gent-Drongen en van het kathedraalkoor ‘Schola Cantorum’ te Gent. Filip werd op Pasen 2012 door Mgr. Van Looy, Bisschop van Gent, benoemd als Kapelmeester van de Sint-Baafskathedraal.

In december 2013 ging van zijn hand de kameropera ‘Grietje de Heks‘ in premiere.

Momenteel is Filip Martens als begeleider verbonden aan het Lemmensinstituut en aan de muziekacademie te Eeklo.

Bezoek de website van Filip op www.filipmartens.be